Bryllup

På lørdag var det klart for deltakelse i mitt første tanzanianske- bryllup. Det var broren, til mannen, til vår kontaktperson Martha som skulle gifte seg. Martha fortalte oss at det var vanlig at bare den aller nærmeste familien deltok i kirka, så vi ble enige om at vi skulle ikke skulle delta der, men komme til feiringa på kvelde. Kl. 19.00 kommer Marthas foreldre for å hente oss. De har en fem seters bil og vi er 6 personer, så blir noe trangt med fire stykker i baksetet, men vi får da pressa inn alle sammen i bilen.

Da vi kommer frem til bryllups lokalet viser det seg at det er et stort utendørs område, som ser helt fantastisk ut der det er lyst opp med lyslenker. Området er organisert slik at det er en slags midtgang midt på plenen som ender i et dansegulv, og foran dansegulvet er det et podie, der brudeparet og forlovere skal sitte. De andre gjestene sitter ved bord rundt på sidene. Det er enorme mengder med bord og stoler, og er sikkert over 200 gjester. Er det først bryllup så er det bryllup, ettersom man bare skal gifte seg en gang feirer de stort, og inviterer mange.

Når vi ankommer er det første vi får "for-mat", det vil si litt kylling og kjøtt, som vi kan spise før selve festen starter når brudeparet ankommer. Vi setter oss ved et bord, sammen med to jenter som er på omtrent samme alder som oss. Rett ved oss er det også en storskjerm/tv hvor det som skjer på dansegulvet/scena blir vist, ja de hadde et kamerateam som filma det hele. Så kunne følge med der om man ville, selv om det var nokså dårlig kvalitet og filming, og bildet datt ut nokså mange ganger. Vi slapp å følge så mye med på skjermene, da vi satt nokså nærme der det meste foregikk.

Festen startet med at bridesmaids og bestmans kommer dansende opp midtganger, før brudeparet også ankommer dansende opp midtganger. Så fortsetter det med at familiene til brudeparet kommer dansende opp. Deretter skal en prest be en bønn. Han nesten roper i mikrofonen og høres så aggressiv ut, så skulle likt å visst hva han faktisk ba om, han hørtes mer ut som en skikkelig sint politiker. Etter bønn begynner kake-utdelinga, ja kakene ble spist før middagen. Videre er det fritt frem på dansegulvet, tanzanianere virkelig ELSKER å danse, i motsetning til undertegnede. Når dansingen avtar er det klart for å sprette sjampanjen, som blir delt ut til alle. Er en alkoholfri sjampanje som smaker ripssaft, får litt Norge følelse akkurat da. Etter at alle har fått begynner folk plutselig å bevege seg rundt på område og skåle med hverandre, vi henger oss på. Dette holder vi på med i sikkert over ti minutter, en ganske hyggelig tradisjon. Deretter var det igjen fritt frem på dansegulvet. Endelig var det tid for mat, vi hadde ikke spist så mye før vi dro så var mildt sagt skrubb sultne. Da passa det bra at det var veldig mye god mat der. Etter at alle har fått mat var det taler fra bruden og brudgommens foreldre. Etterfulgt av at først brudgommen reiser seg og begynner å nevne navn og grupper på personer som er tilstede og må reise seg og vinke, aner ikke hvorfor. Når brudgommen var ferdig, fortsatte bruden med å gjøre det samme. Tilslutt skulle festen avsluttes med gaveutdeling. De største gavene ble danset inn midtgangen og opp til brudeparet. Etterhvert begynner flere og flere av folkene i bryllupet å finne frem lange lengder med sy stoffer, som de legger på skuldrene til enten bruden eller brudgommens (litt usikker på hvem sine) mor og søster. Var enorme mengder med stoff, og aner ikke hvorfor de gjorde det. Når dette begynte å gå mot slutten fikk vi beskjed om at vi skulle dra, ettersom det meste nå var ferdig. Så bryllup kam oppsummeres som en veldig morsom opplevelse, men enorme mengder med dansing.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Første uke

Her bor jeg